Algemene pagina's Aantal artikelen:  3
Nieuws Aantal artikelen:  5
Bijeenkomsten Aantal artikelen:  6

De hcc!m manifesteert zich ruim 10 keer per jaar in het land. We organiseren daarvoor bijeenkomsten en doen mee aan een aantal beurzen. Een deel van de bijeenkomsten worden gehouden op een centrale plek in het land en een aantal wat meer verspreid. In de jaaragenda kunt U zien waar en wanneer.

Deze bijeenkomsten worden meestal ingevuld op basis van een thema. Voorbeelden van thema's zijn:

Demobanen
Er zullen diverse banen (baantjes) te zien zijn waarmee een oplossing van digitaal rijden wordt getoond.

Software
We nodigen een ontwerper of een ervaren gebruiker van een programma uit om die oplossing te presenteren.

Grootbedrijf
Lezingen over zaken die in het echt gebeuren met raakvlakken naar de digitale besturing. Bijv.: seinen, hoe horen ze te werken.

En meer...
Op iedere bijeenkomst blijft er altijd gelegenheid over te praten over alles wat met digitale besturing met de computer te maken heeft. En is er iemand aanwezig, die reparaties, controles e.d. kan uitvoeren aan het hcc!m-systeem (blokgestuurd) en andere repareerbare digitale onderdelen.

Deze thema's worden meestal behandeld in een lezing en soms in een bijbehorende workshop. Van de lezingen kunnen HCC!m-leden een handout downloaden op deze plek.

Suggesties

Heb je ideeën voor een bijeenkomst. Geef ze op aan de secretaris.

Beursflyer Aantal artikelen:  5

U heeft een flyer meegekregen op een beurs

Na het lezen van die flyer heeft U gezien dat de informatie heel summier was. Op deze plek proberen we zo veel mogelijk zaken aan te vullen, die te veel ruimte zouden vergen op de flyer.
Ook zult U hier uitgebreidere tekeningen/schema's vinden waarvan we hopen dat ze U op weg kunnen helpen.

Workshops Aantal artikelen:  19

Sinds de bijeenkomst van 27 maart 2010 houden we, afhankelijk van de animo en beschikbaarheid van onderwerpen, in de middag van onze bijeenkomstdagen workshops. Deze workshops zijn alleen toegankelijk voor leden.

Deze doemiddagen staan steeds in het teken van één van de vele soorten klussen, die bij het bouwen van een digitale modelbaan voorkomen.
Gezien de ruimte en afhankelijk van de soort workshop gaan we uit van maximaal 8 tot 10 deelnemers per workshop. Per workshop gaan we aangeven hoeveel deelnemers er maximaal kunnen zijn. Bij minder dan 5 deelnemers gaat een workshop niet door. We vragen een kleine vergoeding voor gemaakte kosten.

Heb je interesse in een workshop, of misschien een goed idee voor één, mail dan Harry Damen onze workshopcoördinator.

Heeft u belangstelling voor een workshop klik dan op één van onderstaande regels.

Vereniging Aantal artikelen:  7
Demobanen Aantal artikelen:  6

 

Door de jaren heen heeft HCC!m verschillende demobanen gehad. Een deel bestaat inmiddels niet meer. De banen waar we nu mee demonstreren zijn:

  • Demobaan voor het HCC!m-systeem; dit is de oudste nog in bedrijf zijnde baan. Hierop rijden gelijkspanningstreinen zo uit de doos van de fabrikant. Locdecoders worden hier niet gebruikt. De aansturing geschiedt door een rek met "blokkaarten", waarin de besturing van de computer vertaald wordt in rijspanning op de rails.
  • WoKo-baan. Onze eerste verenigingsbaan, die volledig DCC gestuurd wordt. Alles, locs, wissels, seinen en meer wordt door de computer bediend via decoders in de betreffende apparatuur. Deze baan is ooit bestuurd door Koploper, iTrain en RocRail.
  • Digi-baan, om naast de WoKo-baan aan een nieuwe baan te beginnen is deze baan bedacht. Er was de wens om een grote modulenbaan te gaan bouwen, die in verschillende opstellingen kan worden opgebouwd. Iedere module moet daarbij een op zich staande eenheid zijn; met vaste sectienummers, een eigen booster en als enige verbinding onderling en naar de centrale Loconet (-B). Aanvankelijk doel was om producten van één fabrikant te gaan benutten.Daar is om diverse redenen in de loop van de tijd van afgeweken. De bouw is begonnen in 2016. Op het moment van schrijven (jan. 2021) is de baan uitgegroeid tot een werkende baan met landschappelijke aankleding.
  • Trambaan. Een inzet voor de WoKobaan. Hierop laten we zien hoe al die besturing er uit ziet en hoe e.e.a. functioneert. Er is daarom alleen een landschap van electronische componenten. Hierin is een keerlusmodule zichtbaar opgeenomen.
  • Autobaan. Ook een inzet voor de WoKobaan. Het is door de verregaande miniaturisering van componenten mogelijk geworden decoders in te bouwen in kleine modellen. Zelfs in schaal N auto's. Deze baan laat zien hoe dat gerealiseerd kan worden in een aangeklede baan.
  • N-Aelderbaan: De baan is gemaakt naar de handleiding van Chris Burger voor het programma koploper, maar is nu in N gemaakt met de CAN bus van Peter Gilling. De insteek is geweest om ook op deze baan de hardware te laten zien. De software is nu Rocrail en wordt door de computer aangestuurd
  • Aelderbaan. Een H0 drierailbaan naar het ontwerp van een handleiding voor het programma Koploper geschreven door Chris Burger. Ook deze baan heeft geen aankleding ten einde de bedrading en digitale onderdelen zichtbaar te maken.
  • Dinamobaan. Een demo-baantje met Dinamo-hardware waarop onder andere wordt gedemonstreerd dat gelijktijdig met zowel analoge als digitale locomotieven gereden kan worden. De software is van  iTrain, deze baan wordt, bedient door Arnold Broekman en Wim de Rijk. Zij hebben deze baan ook samen gebouwd. De gebruikte hardware is 1 x RM-U, 4 x RM44 en 3 x OC32.
  • Flyerbaan. Een project van Cees Baarda. De bedoeling is te laten zien, dat je het beste klein kunt beginnen als je wilt leren omgaan met digitale onderdelen. Dat geldt zeker ook voor de sturende software. Deze baan besturen we met de programma's RocRail, iTrain en sporadisch Koploper. De sturende computer is meestal een Apple MacIntosh met het macOS. De baan is zo opgebouwd, dat er met verschillende hardware opties kan worden gereden, t.w.: MultiMaus met zelfbouw, DigiKeijs DCC en Dinamo. Er wordt nog nagedacht over uitbreiding met andere hardware en software.
  • Hierna stellen we de banen uitgebreider voor.
Werkgroepen Aantal artikelen:  3

HCC!m is een brede vereniging. We hebben leden met uiteenlopende interesses. Een van onze Credo’s is vóór leden, dóór leden. Dus zodra er vraag is vanuit de leden naar een bepaald onderwerp, kijken we binnen HCC!m of we een werkgroep kunnen creëren, die zich met een specifiek onderwerp gaan bezighouden. Doel daarbij is meer kennis te vergaren om anderen te kunnen adviseren. Een werkgroep kan ook lezingen, demonstraties en workshops voorbereiden. Het bestuur van HCC!m zal deze werkgroepen zo veel mogelijk faciliteren. Te denken valt dan aan promotie, afstemming, planning en uiteraard financiële middelen. Uiteraard wordt er bij elke werkgroep een “trekker” aangewezen, die in de bestuursvergaderingen verantwoording aflegt aan het bestuur.

Op deze plek stellen wij de werkgroepen voor. 

Act_online Aantal artikelen:  4

Online

HCC!m is online ook op andere plekken actief.
We doen mee aan een aantal Fora op het gebied van modelspoor en automatisering. Hierover meer bij deelname aan Fora.
We hebben ook een Facebook-pagina.

Een paar HCC!m leden zijn ook actief op Youtube met instructieve video's. Daarover binnenkort meer.

Losse artikelen Aantal artikelen:  2

De artikelen in deze categorie worden eenmalig op de website gebruikt. Om te zorgen dat ze niet ergens anders per ongeluk opduiken is deze aparte categorie

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!modelbaanautomatisering

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden