Jubileum 10 jaar Modelspoorbeurs Houten Digitaal

Deel dit artikel

,

Expohouten front

Voor dit jaar staat de 10e editie van Houten Digitaal ingepland op:

zaterdag 9 november 2024

Wilt u mee doen met Houten Digitaal download  dan hier het  inschrijfformulier.

Belangrijkste doel is en blijft niet zo zeer om hele mooie modelbanen te kunnen showen (uiteraard wel welkom), maar om de demo’s toe te spitsen op alles wat met digitaal te maken heeft. Dat kan een kleine demo zijn, aangestuurd met een Arduino printje, dat een complete overweg aanstuurt, tot een grote baan die vanuit een PC gestuurd wordt. Maar ook alle andere digitale toepassingen in de breedste zin zijn welkom. Te denken valt dan aan:

  • 3D-printing, dat vaak als hulp voor de modelspoorbaan gebruikt wordt.
  • Foto / Video opnames maken / bewerken van modelspoorbanen
  • Drones: te gebruiken om luchtopnames te maken
  • Gereedschappen: nodig om digitaal te kunnen werken
  • Computers oud en nieuw, om de modelbaan aan te sturen
  • Simulators, om een modelbaan voor te bereiden

Ook vanuit de HCC zullen diverse groeperingen aansluiten die allen hun digitale bijdrage leveren, maar uiteraard zijn alle initiatieven welkom om in te schrijven, van individu tot complete vereniging.

Een van de meest gemaakte fouten is dat men direct met een mooie, grote modelspoorbaan wil beginnen die liefst volgende week af moet zijn. Als een van de oudste interessegroepen (opgericht in 1978), maar zeker ook een van de grootste (ruim 925 leden landelijk) mag u aannemen dat wij van HCC!m al heel wat ervaring hebben met digitaliseren. In het begin hebben wij zelfs een eigen systeem ontwikkeld en op de markt gebracht, waarbij de modelbaan aan te sturen was vanuit de toenmalige hobbycomputers zoals Commodore 64, Sinclair, MSX-computers en later natuurlijk de bekende MS-dos en later de Windows Pc’s. Omdat de ontwikkelingen echter hard gaan en de prijzen steeds verder daalden is rondom de eeuwwisseling de overgang naar de standaard leveranciers systemen een logische keuze gebleken. Toch hebben we nog een groep deelnemers die nog tot op de dag van vandaag met dit HCC!m-systeem rijden. Daarnaast biedt HCC ook actuele ondersteuning op gebied van bv 3D-printing en het gebruik van PC’s & Tablets.

Wat wij onze leden altijd adviseren is om met een kleine demobaan te beginnen. Hierbij bouw je dan zoveel inzicht op in wat er allemaal komt kijken bij het digitaliseren van een modelbaan, dat dit een prima basis legt voor de gewenste grote eigen modelbaan. Bij de bouw kunt u uiteraard ondersteund worden door HCC!m, want bij de 6 reguliere bijeenkomsten van onze vereniging is er altijd voldoende kennis aanwezig om u weer een stapje verder te helpen. En in de praktijk is het zo, dat de voorinvestering van de kleine demobaan zich dubbel en dwars uitbetaalt in de vervolgfases.

Hieronder treft u een voorbeeld een schematisch overzicht aan van onze Märklin demobaan zoals wij die adviseren om mee te starten. Alle elektronica ligt op de baan in het zicht, waardoor het ook een goed inzicht geeft hoe een en ander in elkaar steekt.

 Baan tekening

Uiteraard kunnen leden u ook in een verdere fase met raad en daad bijstaan ter ondersteuning van spoorse oplossingen. Dit doen wij onder andere door ook lezingen te geven bij onze HCC!m bijeenkomsten en, bij voldoende inschrijvingen, door ook extra workshops te organiseren.

Wist u dat HCC!m naast Houten Digitaal dit ook 3 keer per jaar een ledenbijeenkomst organiseert tijdens de modelspoorbeurs? U kunt dan ’s ochtends een HCC!m bijeenkomst bijwonen op de eerste verdieping bij EXPO-Houten en daarna ’s-middags met de nieuw opgedane kennis inkopen doen op de Modelspoorbeurs. Wij nodigen dan ook diverse andere Interessegroepen van de HCC uit en noemen dit dan de HCC-Kennisdag.

Naast deze bijeenkomsten zijn er nog meer ledenbijeenkomsten, meestal op onze locatie in Soest, waarbij we met lezingen en workshops, naast individuele hulp, u op weg helpen met al uw digitale modelspoorvragen. U bent altijd welkom, ook als u (nog) geen lid bent, om eens een kijkje te komen nemen bij zo’n bijeenkomst. Zie voor de actuele data onze agenda.

Lid worden van HCC!m? -> ga naar nu direct online op: https://www.hcc.nl/word-lid  en vul MO in bij interessegroep. Een heel jaar lidmaatschap kost in 2024, maar € 45.95

Daarvoor:

  • krijgt u 6 x het blad PC-Active,
  • bent u verzekerd van PC & Tablet hulp “om de hoek” en
  • bent u ook nog eens lid van HCC!m om alles op modelspoorgebied te weten te komen én
  • bent u altijd welkom op al onze ledenbijeenkomsten met lezingen en workshops.
 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!modelbaanautomatisering

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden