Demonstratiebanen

Deel dit artikel

,

Geen plaatje beschikbaar

Door de jaren heen heeft HCC!m verschillende demobanen gehad. Een deel bestaat inmiddels niet meer. Klik op de rode baannamen voor meer informatie of kies in het menu Demobanen hierboven direct de baan. De banen waar we nu mee demonstreren zijn:

  • WoKo-baan. Onze eerste verenigingsbaan, die volledig DCC gestuurd wordt. Alles, locs, wissels, seinen en meer wordt door de computer bediend via decoders in de betreffende apparatuur. Deze baan is ooit bestuurd door Koploper, iTrain en RocRail.
  • Digi-baan, om naast de WoKo-baan aan een nieuwe baan te beginnen is deze baan bedacht. Er was de wens om een grote modulenbaan te gaan bouwen, die in verschillende opstellingen kan worden opgebouwd. Iedere module moet daarbij een op zich staande eenheid zijn; met vaste sectienummers, een eigen booster en als enige verbinding onderling en naar de centrale Loconet (-B). Aanvankelijk doel was om producten van één fabrikant te gaan benutten.Daar is om diverse redenen in de loop van de tijd van afgeweken. De bouw is begonnen in 2016. Op het moment van schrijven (jan. 2021) is de baan uitgegroeid tot een werkende baan met landschappelijke aankleding.
  • Trambaan. Een inzet voor de WoKobaan. Hierop laten we zien hoe al die besturing er uit ziet en hoe e.e.a. functioneert. Er is daarom alleen een landschap van electronische componenten. Hierin is een keerlusmodule zichtbaar opgeenomen.
  • Autobaan. Ook een inzet voor de WoKobaan. Het is door de verregaande miniaturisering van componenten mogelijk geworden decoders in te bouwen in kleine modellen. Zelfs in schaal N auto's. Deze baan laat zien hoe dat gerealiseerd kan worden in een aangeklede baan.
  • N-Aelderbaan: De baan is gemaakt naar de handleiding van Chris Burger voor het programma koploper, maar is nu in N gemaakt met de CAN bus van Peter Gilling. De insteek is geweest om ook op deze baan de hardware te laten zien. De software is nu Rocrail en wordt door de computer aangestuurd
  • Aelderbaan. Een H0 drierailbaan naar het ontwerp van een handleiding voor het programma Koploper geschreven door Chris Burger. Ook deze baan heeft geen aankleding ten einde de bedrading en digitale onderdelen zichtbaar te maken.
  • Flyerbaan. Een project van Cees Baarda. De bedoeling is te laten zien, dat je het beste klein kunt beginnen als je wilt leren omgaan met digitale onderdelen. Dat geldt zeker ook voor de sturende software. Deze baan besturen we met de programma's RocRail, iTrain en sporadisch Koploper. De sturende computer is meestal een Apple MacIntosh met het macOS. De baan is zo opgebouwd, dat er met verschillende hardware opties kan worden gereden, t.w.: MultiMaus met zelfbouw, DigiKeijs DCC en Dinamo. Er wordt nog nagedacht over uitbreiding met andere hardware en software.
  • Dinamobaan. Een demo-baantje met Dinamo-hardware waarop onder andere wordt gedemonstreerd dat gelijktijdig met zowel analoge als digitale locomotieven gereden kan worden. De software is van  iTrain, deze baan wordt, bedient door Arnold Broekman en Wim de Rijk. Zij hebben deze baan ook samen gebouwd. De gebruikte hardware is 1 x RM-U, 4 x RM44 en 3 x OC32.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!modelbaanautomatisering

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden