images/fade/fade1.jpg

 

Introductie

De Modelbaanautomatisering interessegroep (HCC!m) is één van HCC's interessegroepen (IG). De HCC!m bestaat enerzijds uit modeltreinhobbyïsten die hun baan (verder) willen automatiseren en anderzijds uit computergebruikers die belangstelling hebben voor het automatiseren van modelspoorwegen met behulp van computers. De HCC!m bestaat sinds 1978 en is daarmee één van de oudste interessegroepen binnen de HCC. De HCC!m telt 933 leden (20-08-2020) in Nederland en België.

De HCC!m kent een aantal werkgroepen waarin leden en kaderleden op allerlei terreinen samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe producten en de uitwisseling van kennis en ervaring.De belangrijkste doelen van de IG HCC!modelbaanautomatisering zijn:

  • het uitwisselen van informatie en ervaringen tussen de leden;
  • het gemeenschappelijk onderzoeken van digitale technieken voor modeltreinbesturing;
  • het beschikbaar stellen van hardware voor leden;
  • het uitdragen van ideeën door deelname aan beurzen en tentoonstellingen.

Nieuwsbrief

De HCC!m heeft een eigen nieuwsbrief, die op onregelmatige tijden verschijnt. Aan- en afmelden kun je bij het menu - nieuws - nieuwsbrief.

Museum verkoopt materiaal om de corona periode te overbruggen!Sneek modelspoor

Op zaterdag 28 november en zondag 29 november organiseert Het Nationaal Modelspoor Museum een “corona proof” verkoopbeurs van spoorartikelen uit de collectie of van recente schenkingen, welke niet passen in de collectie van het museum. De beurs is zaterdag geopend van 10.30-17.00 uur en op zondag van 13.00-17.00 uur. Dit is de laatste mogelijkheid om nog Modelspoor artikelen te kunnen kopen van het museum. Op is dan ook echt op. En voor de duidelijkheid; er zijn geen digitale stuklijsten. Er zijn locomotieven, wagons, boeken, rails, huisjes, bouwdozen en nog veel meer. U helpt ons museum door de corona periode heen.
Heeft u dus interesse, kom dan langs op 28 of 29 november in het museum. Ook een leuke gelegenheid om het museum te komen bezoeken. Elke beurs bezoeker krijgt 1 euro korting op de toegangskaart en gratis koffie of thee.

Voor meer informatie: Het Nationaal Modelspoor Museum , Dr. Boumaweg 17b, Sneek, www.modelspoormuseum.nl
Namens het Nationaal Modelspoor museum
Met vriendelijke spoor groet,
Jan Willem van Beek

ledenbijeenkomst 240 breed

Zaterdag  12 december Houd afstandledenbijeenkomst in Soest.

GAAT NIET DOOR.

Agenda,
Wilt u weten waar wij van HCC!modelbaanautomatisering aanwezig zijn?
Zie onze agenda 2020. Naast onze leden zijn ook niet-leden welkom om een bezoek te brengen.

HCC!m Forum,

Heeft u een vraag of een probleem met uw modelspoorbaan, Op onze vereniging is vast iemand die antwoorden heeft op uw vraag.
Ook niet leden kunnen met vragen op ons forum terecht via deze link komt u op ons forum.

Workshops,
Uitgebreide informatie van HCC!m workshops die voor leden georganiseert worden vind u achter workshops..
U kunt u nu al vrijblijvend inschrijven voor een workshop in 2021 de datums zijn afhankelijk van het Corona verloop, Opgeven kost u niks en annuleren ook niet.

Lid worden,

Wilt u lid worden van onze vereniging hcc modelbaanautomatisering met meer dan 900 leden,
klik dan op de link "lid worden". en U krijg o.a. 6x per jaar PC-Active op de deurmat!...en Het maak je trein hobby nog leuker!!

Vergeet niet om de juiste Interessegebied aan te vinken ( HCC!modelbaanautomatisering )

modeltreinbouwer gezocht

MAX zoekt de beste modeltreinbouwer van Nederland

Publicatiedatum: 22 oktober 2020

Omroep MAX gaat in het najaar van 2021 op zoek naar de beste modeltreinbouwer van Nederland in het nieuwe NPO 1-programma De Grote Kleine Treinen Competitie.

Compleet nieuwe wereld

In het programma strijden 6 modeltreinbouwers met hun teams tegen elkaar. Elke aflevering moet er -aan de hand van een thema- binnen enkele dagen een compleet nieuwe wereld gecreëerd worden. De tijdsdruk, het samenwerken en het in elkaar schuiven van de verschillende onderdelen van de modelspoorbaan maken het elke aflevering weer spannend: doen de lichtjes het, werken de technische onderdelen en blijft de trein rijden? Wie combineert creativiteit het beste met techniek?

Geautomatiseerde modelbanen zijn er in alle formaten, van schaal Z (1:220) tot IIm (1:22,5) (LGB).De meest gebruikte schalen zijn H0 (1:87) en N (1:160). Daarnaast zijn er globaal twee soorten stroomvoorziening: gelijk- en wisselstroom.Ook kan een onderscheid gemaakt worden tussen besturing met het eigen hcc!m-systeem en de verschillende fabriekssystemen.Er bestaan in principe 2 manieren om modeltreinen te besturen m.b.v. een computer.

1) Blok gestuurd

De spanning op de rails wordt geregeld waarmee de snelheid van de trein binnen een blok wordt bepaald. 

2) Trein gestuurd

Behalve spanning wordt een extra signaal ( digitaal ) op de rails gezet, dat voor iedere trein unieke informatie bevat. Hiermee wordt b.v. de snelheid van de trein bepaald.

Van beide manieren kunt U op onze site meer lezen.