Afdrukken

Expohouten front

 

Nadat we al weer 6 jaar op een rij Houten Digitaal hebben georganiseerd, werd het tijd om wat zaken aan te passen.

Voor 2021 staat de zevende editie van Houten Digitaal ingepland op 13 november 2021. Ondervoorbehoud van RIVM en overheidsmaatregelen.

Inschrijven kan vanaf nu al via dit formulier.

 

Belangrijkste doel is en blijft niet zo zeer om hele mooie modelbanen te kunnen showen (uiteraard wel welkom), maar om de demo’s toe te spitsen op alles wat met digitaal te maken heeft. Dat kan een kleine demo zijn, aangestuurd met een Arduino printje, wat een complete overweg aanstuurt, tot een grote baan die vanuit een PC gestuurd wordt. Maar ook alle andere digitale toepassingen in de breedste zin zijn welkom. Te denken valt dan aan:

Ook vanuit de HCC zullen diverse groeperingen aansluiten die allen hun digitale bijdrage leveren, maar uiteraard zijn alle initiatieven welkom om in te schrijven, van individu tot complete vereniging.

Een van de meest gemaakte fouten is dat men direct met een mooie, grote modelspoorbaan wil beginnen en die liefst volgende week af moet zijn. Als een van de oudste (opgericht in 1978) maar zeker een van de grootste (ruim 925 leden landelijk) mag u aannemen dat wij van HCC!m al heel wat ervaring hebben met digitaliseren. In het begin hebben wij zelfs een eigen systeem ontwikkeld en op de markt gebracht waarbij de modelbaan aan te sturen was vanuit de toenmalige hobbycomputers als Commodore 64, Sinclair, MSX-computers en later natuurlijk de bekende MS-dos en later de Windows Pc’s. Omdat de ontwikkelingen echter hard gaan en de prijzen steeds verder daalde is rondom de eeuwwisseling de overgang naar de standaard leveranciers systemen een logische keuze gebleken. Toch hebben we nog een groep deelnemers die nog wekelijks met dit HCC!m-systeem rijden tot op de dag van vandaag. Daarnaast bied HCC ook actuele ondersteuning op gebied van bv 3D-printing en het gebruik van PC & Tablets.

Wat wij onze leden altijd adviseren is om met een kleine demobaan te beginnen. Hierbij bouw je dan zoveel inzicht op in wat er allemaal komt kijken bij het digitaliseren van een modelbaan, dat dit een prima basis legt voor de gewenste grote eigen modelbaan. Bij de bouw kunt u uiteraard ondersteund worden door HCC!m, want bij de 6 reguliere bijeenkomsten van onze vereniging is er altijd voldoende kennis aanwezig om u weer een stapje verder te helpen. En in de praktijk is het zo, dat de voorinvestering van de kleine demobaan zich dubbel en dwars uitbetaalt in de vervolgfases.

Hieronder treft u een voorbeeld een schematisch overzicht aan van onze Märklin demobaan zoals wij die adviseren om mee te starten. Alle elektronica ligt op de baan in het zicht, waardoor het ook een goed inzicht geeft hoe een en ander in elkaar steekt.

Baan tekening

Uiteraard kunnen leden u ook in een verdere fase met raad en daad bijstaan ter ondersteuning van spoorse oplossingen. Dit doen wij onder andere door ook lezingen te geven bij onze HCC!m bijeenkomsten en, bij voldoende inschrijvingen, door ook extra workshops te organiseren.

Wist u dat HCC!m naast Houten Digitaal dit ook 3 keer per jaar een ledenbijeenkomst organiseert tijdens de modelspoorbeurs? U kunt dan ’'s ochtends een HCC!m bijeenkomst bijwonen op de eerste verdieping bij EXPO-Houten en daarna ’s-middags met de nieuw opgedane kennis inkopen doen op de Modelspoorbeurs. Wij nodigen dan ook diverse andere Interessegroepen van de HCC uit en noemen dit dan de HCC-Kennisdag.

Naast deze bijeenkomsten zijn er nog meer leden bijeenkomsten, meestal op onze locatie in Soest, waarbij we met lezingen en workshops, naast individuele hulp, u op weg helpen met al uw digitale modelspooroplossingen. U bent altijd welkom, ook als u (nog) geen lid bent, om eens een kijkje te komen nemen bij zo’n bijeenkomst. Zie voor de actuele data onze agenda.

Lid worden van HCC!m? -> ga naar nu direct online op: https://www.hcc.nl/word-lid  en vul MO in bij interessegroep. Een heel jaar lidmaatschap kost in 2021, maar € 41,45.

Daarvoor krijgt u:

En voor al leden heeft het HCC-lidmaatschap ook nog aantrekkelijke aanbiedingen