
M.i.v. 21 december 2022 stopt HCC (voorlopig) met het eigen Forum. Allereerst om de HCC websites te kunnen migreren naar Joomla 4, maar ook vanwege een tanende belangstelling. Als gevolg daarvan zal ons eigen deel ook sluiten. Op deze plek vind je meer uitleg.
Op deze plek maken we nu, als extra service, links naar bestaande en populaire websites, die raakvlakken hebben met onze hobby, n.l. Modelspoorwegen en met name de Automatisering daarvan. Hieronder vind je een lijst. Passende aanvullingen zijn altijd welkom. Mail ze dan a.u.b. naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Modelspoorwijzer | Algemeen modelspoor forum met veel tips en eigen 'encyclopedie' |
Beneluxspoor | Algemeen modelspoor forum met heel veel tips en eigen 'encyclopedie', groter dan Modelspoorwijzer |
3-rail Forum | Modelspoor forum gericht op de 3-railers onder ons |
Koploper forum | Het forum voor gebruikers van het populaire programma Koploper© |
H0 modelspoorforum | Een minder bekende onder de fora, oogt interessant |
Stummi forum | Een Duitstalig forum waarop ook Nederlanders regelmatig publiceren |
N-spoor forum | Door Freebit geinitieerd forum met hoofdzakelijk N-spoor wetenswaardigheden |
Modelspoormagazine | Het forum van het blad Modelspoormagazine |
Na een onderbreking van een jaar door de lock-down van 2020 vond in november 2021, een dag voordat een nieuwe lock-down afgekondigd werd, de 7e editie van Houten Digitaal plaats.
Voor dit jaar staat de 9e editie van Houten Digitaal ingepland op:
zaterdag 11 november 2023
Wilt u mee doen met HoutenDigitaal download dan hier het inschrijfformulier.
Belangrijkste doel is en blijft niet zo zeer om hele mooie modelbanen te kunnen showen (uiteraard wel welkom), maar om de demo’s toe te spitsen op alles wat met digitaal te maken heeft. Dat kan een kleine demo zijn, aangestuurd met een Arduino printje, dat een complete overweg aanstuurt, tot een grote baan die vanuit een PC gestuurd wordt. Maar ook alle andere digitale toepassingen in de breedste zin zijn welkom. Te denken valt dan aan:
- 3D-printing, dat vaak als hulp voor de modelspoorbaan gebruikt wordt.
- Foto / Video opnames maken / bewerken van modelspoorbanen
- Drones: te gebruiken om luchtopnames te maken
- Gereedschappen: nodig om digitaal te kunnen werken
- Computers oud en nieuw, om de modelbaan aan te sturen
- Simulators, om een modelbaan voor te bereiden
Ook vanuit de HCC zullen diverse groeperingen aansluiten die allen hun digitale bijdrage leveren, maar uiteraard zijn alle initiatieven welkom om in te schrijven, van individu tot complete vereniging.
Een van de meest gemaakte fouten is dat men direct met een mooie, grote modelspoorbaan wil beginnen die liefst volgende week af moet zijn. Als een van de oudste interessegroepen (opgericht in 1978), maar zeker ook een van de grootste (ruim 925 leden landelijk) mag u aannemen dat wij van HCC!m al heel wat ervaring hebben met digitaliseren. In het begin hebben wij zelfs een eigen systeem ontwikkeld en op de markt gebracht, waarbij de modelbaan aan te sturen was vanuit de toenmalige hobbycomputers zoals Commodore 64, Sinclair, MSX-computers en later natuurlijk de bekende MS-dos en later de Windows Pc’s. Omdat de ontwikkelingen echter hard gaan en de prijzen steeds verder daalden is rondom de eeuwwisseling de overgang naar de standaard leveranciers systemen een logische keuze gebleken. Toch hebben we nog een groep deelnemers die nog tot op de dag van vandaag met dit HCC!m-systeem rijden. Daarnaast biedt HCC ook actuele ondersteuning op gebied van bv 3D-printing en het gebruik van PC’s & Tablets.
Wat wij onze leden altijd adviseren is om met een kleine demobaan te beginnen. Hierbij bouw je dan zoveel inzicht op in wat er allemaal komt kijken bij het digitaliseren van een modelbaan, dat dit een prima basis legt voor de gewenste grote eigen modelbaan. Bij de bouw kunt u uiteraard ondersteund worden door HCC!m, want bij de 6 reguliere bijeenkomsten van onze vereniging is er altijd voldoende kennis aanwezig om u weer een stapje verder te helpen. En in de praktijk is het zo, dat de voorinvestering van de kleine demobaan zich dubbel en dwars uitbetaalt in de vervolgfases.
Hieronder treft u een voorbeeld een schematisch overzicht aan van onze Märklin demobaan zoals wij die adviseren om mee te starten. Alle elektronica ligt op de baan in het zicht, waardoor het ook een goed inzicht geeft hoe een en ander in elkaar steekt.
Uiteraard kunnen leden u ook in een verdere fase met raad en daad bijstaan ter ondersteuning van spoorse oplossingen. Dit doen wij onder andere door ook lezingen te geven bij onze HCC!m bijeenkomsten en, bij voldoende inschrijvingen, door ook extra workshops te organiseren.
Wist u dat HCC!m naast Houten Digitaal dit ook 3 keer per jaar een ledenbijeenkomst organiseert tijdens de modelspoorbeurs? U kunt dan ’s ochtends een HCC!m bijeenkomst bijwonen op de eerste verdieping bij EXPO-Houten en daarna ’s-middags met de nieuw opgedane kennis inkopen doen op de Modelspoorbeurs. Wij nodigen dan ook diverse andere Interessegroepen van de HCC uit en noemen dit dan de HCC-Kennisdag.
Naast deze bijeenkomsten zijn er nog meer ledenbijeenkomsten, meestal op onze locatie in Soest, waarbij we met lezingen en workshops, naast individuele hulp, u op weg helpen met al uw digitale modelspoorvragen. U bent altijd welkom, ook als u (nog) geen lid bent, om eens een kijkje te komen nemen bij zo’n bijeenkomst. Zie voor de actuele data onze agenda.
Lid worden van HCC!m? -> ga naar nu direct online op: https://www.hcc.nl/word-lid en vul MO in bij interessegroep. Een heel jaar lidmaatschap kost in 2022, maar € 42,25.
Daarvoor:
- krijgt u 6 x het blad PC-Active,
- bent u verzekerd van PC & Tablet hulp “om de hoek” en
- bent u ook nog eens lid van HCC!m om alles op modelspoorgebied te weten te komen én
- bent u altijd welkom op al onze ledenbijeenkomsten met lezingen en workshops.
Hier komt de beschrijvng van de grote modulebaan. We hebben die DIgi-baan genoemd. Hieronder alvast een foto zonder rails uit de beginfase van de bouw en een foto tijdens een test in Soest.
De baan is vanaf het begin beschreven in een boek, dat door de tijd heen aardig gegroeid is. Om een beeld te krijgen van de opzet van de baan kun je, als lid van HCC!m, pdf deze hier downloaden (4.99 MB) . Wel even inloggen.
In 2021 is een nieuwe baan gereed gekomen, waarvan de hardware bestaat uit Dinamo-onderdelen.
Baanbeschrijving
De Dinamo-baan is gebouwd om de mogelijkheden van het Dinamo-systeem te demonstreren.
De N-spoorbaan ligt in een bak van 1,82 x 82 cm en is daardoor makkelijk mee te nemen naar beurzen.
De baan heeft 12 blokken (te herkennen aan de witte vierkantjes/rechthoeken).
De blokken zijn weer onderverdeeld in secties (te herkennen aan de donkere blokjes in een blok).
Veder ligt er een keerlus in de baan en zijn er 2 opstelsporen.
Op de buitenbaan wordt, behalve het spoor tussen wissel 3 en 4, in 1 richting (tegen de klok in) gereden.
Op de binnenbaan wordt in 2 richtingen gereden en daarbij wordt gebruikgemaakt van de keerlus.
Een deel van de bedrading is op de plaat aangelegd zodat men kan zien hoe een en ander aan de verschillende modules is aangesloten en hoe de modules onderling zijn verbonden.
Wat wetenswaardigheden over het Dinamo-systeem
Ontworpen voor 2-rail systemen
- het is een blokgestuurd systeem (elk blok is weer onderverdeeld in secties)
- analoog en DCC materieel rijdt willekeurig en gelijktijdig door elkaar op één baan
- zonder ingewikkelde voorzieningen is het mogelijk om met keerlussen te werken
- beperkt aantal typen modules om alles aan te kunnen sturen
- wordt met de PC bestuurd
- met het systeem kunnen zowel analoge/digitale treinen, digitale auto’s en combinaties daarvan worden bestuurd
Technische beschrijving van de baan
De centrale besturing van het Dinamo-systeem wordt verzorgd door de RM-C die via een USB-koppeling verbonden is met een laptop.
Via een RS485-koppeling is de RM-C verbonden met de overige gebruikte Dinamo-modules:
- TM44 (3x), kan 4 blokken met per blok 4 bezetmelders besturen. Op de baan wordt middels stroomdetectie gesignaleerd of een blok al dan niet bezet is.
- OC32 (3x), dit is een elektronische module voor het aansturen van diverse onderdelen op een miniatuurwereld. Op de baan worden naast de wissels met spoel en servo ook de seinen geschakeld.
Voor de voeding wordt een 15 V trafo van 10 A gebruikt.
Op de baan rijden gelijktijdig analoge en digitale treinen, waarbij opgemerkt moet worden dat digitale locomotieven nauwkeuriger rijden dan analoge.
Vanwege de beperkte hoogte van de bak is er voor gekozen om voor de seinen een ledhouder voor 3 leds te gebruiken. Vanzelfsprekend niet de juiste verhouding maar voor demonstratie uitermate geschikt.
Voor de softwarematige aansturing wordt gebruik gemaakt van iTrain.
Deze baan wordt, bedient door HCC!m leden Arnold Broekman en Wim de Rijk. Zij hebben deze baan ook samen gebouwd.
Begin 2021 is besloten de ondersteuning van het nagenoeg 40 jaar oude HCC!m-systeem met pensioen te sturen.
Wat betekent dit:
- De informatiebladen met de uitleg en schema's blijven in dit archief beschikbaar.
- Indien er nog vragen zijn, kunt U ze gerust stellen, via de webmaster.
- Een beperkte voorraad zelfbouwpakketjes wordt uitverkocht, waarbij natuurlijk geldt: op = op.
De submenu's bevatten de verschillende soorten informatiebladen.
Pagina 1 van 2