Datums: Nog niet geplandArduino logo

Locatie: Soest
Maximum aantal deelnemers: 9
Aanvang: Soest 12:30 uur, Webinar 9:30 uur
Workshopleider: Chris Burger
Kosten: € 25,00 incl. een "oefenshield"
Alleen toegankelijk voor HCC-leden.

Aantal aanmeldingen 2 tot 4-01-2023
Deze cursus beslaat 3 sessies.
Aanmelden en info vragen kan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De Arduino is een populair platform om het gebruik en de programmering van microcontrollers te leren/verkennen. Het is in eerste instantie bedacht om aankomende kunstenaars en mensen die nauwelijks kennis hebben van elektronica en microcontrollers op een eenvoudige manier met e.e.a. kennis te laten maken. Daarbij is geprobeerd te zorgen dat de 'student' zo weinig mogelijk zelf hoeft te bedenken over de onderdelen, die hij/zij wil gaan gebruiken voor zijn/haar besturingsproject. Het moest ook open source zijn. De gedachte achter het geheel is verwoord in een motto: "Build it, Hack it, Share it, because Arduino is You". De laatste zin in veel video's over Arduino door Massimo Banzi, een van de mede-oprichters van Arduino en daardoor mede grondlegger van de Maker-gemeenschap. Je zou het kunnen vertalen als: " Maak iets, Verbeter het, Deel het, want Arduino dat ben jij".

arduino1 printje
Ondanks de eenvoud van de Arduino-omgeving (hard- en software) is voor veel mensen de start niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Daarom heeft Chris Burger een mini-cursus Beginnen met Arduino gemaakt. Deze mini-cursus zal bestaan uit 3 opeenvolgende workshops tijdens onze bijeenkomsten. De eerste zal zijn op zaterdag 17 september 2022 in Soest. De volgende worden afgesproken met de deelnemers.

Programma:
Introductie van schakelaar, potmeter, weerstand, LDR (lichtgevoelige weerstand), diode, led, transistor, condensator, microprocessor en in- en output.

Onderwerpen:

 1. IDE (programma waarmee je programma’s kunt schrijven voor de Arduino), variabelen en commando’s en programmastructuur-diagram.
 2. if..else en while instructies,  masker met AND-opdracht en vergelijken van getallen.
 3. Het maken van een array , for commando en delay.
 4. De Interrupt.
 5. Kennismaking met ADC, de schuif instructie en de seriële communicatie tussen Arduino en de PC.
 6. Kennis maken met de functie in C.
 7. Project van internet halen en toepassen en je Arduino.

Benodigd:

 • Computer
 • Arduino IDE op die computer, welke je via deze pagina kunt downloaden. Zorg a.u.b. voor de meest recente versie.
 • Een Arduino UNO v3 met USB-kabel (kosten afhankelijk van waar je koopt; tussen € 2,00 bij bijv. aliexpress met een lange levertijd en mogelijk vreemde USB-driver tot ongeveer € 25,00 voor een originele bij bijv. Conrad). Als je niet handig bent met drivers voor USB installeren, kies dan voor een origineel exemplaar of 1 met een FTDI USB-chip.
 • Het "oefenshield", een printje dat op een Arduino UNO past met de componenten die nodig zijn voor de opdrachten. Dit shield is in de prijs van de workshop inbegrepen en wordt verstrekt zodra die nodig is.
 • Pen en papier voor je eigen notities.

Kosten:

 • € 25,00 voor 3 workshopdagen en het oefenprintje